utolsó módosítás ideje:2011. július 6. 07:30 ••• 4 701 megtekintés

Audacity

A szasza wikiből

Alkalmazás neve Audacity
Logó Audacity logo.png
Verziószám 1.3.11
Kiadás éve
Licensz Freeware
A program nyelve magyar, angol
Rövid leírás A program egy ingyenesen elérhető hangmanipuláló eszköz, mellyel különböző formátumú hangfelvételeinket vághatjuk, szerkeszthetjük.
Hivatalos weblap http://audacity.sourceforge.net/
Életkor 12-14, 14+, 14-16, 16-18, 18+
Témakör ének-zene, informatika, természettudomány
Címkék Hangszerkesztés
Hozzáférés letölthető
Nehézségi szint több szint
Kulcskompetenciák digitális kompetencia, esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség
Munkaforma egyéni, páros, csoport, kooperatív
Lehetséges alternatívák

Audacity

Alkalmazás részletes leírása


Amennyiben mp3 kiterjesztésű fájlokat is szeretnénk készíteni, installálnunk kell a LAME MP3 Encoder Library kiterjesztést is, amelyet a http://download.chip.eu/hu/LAME-3.97_79776.html oldalról tölthetünk le. (Letöltés után ki kell csomagolni és az Audacityt elindítva a „Szerkesztés / Beállítások” menüpontban a „Fájlformátumok” fülön meg kell adnunk a „lame_enc.dll” fájl elérési útvonalát.)

Audacity kk1.png


Első lépésként nyissunk meg egy hangfájlt a „Fájl / Megnyitás” menüpont alatt. Ekkor láthatóvá válik az állomány hullámformája. Ha több hangállományt szeretnénk összevágni, lehetőségünk van egyszerre többet megnyitni, ilyenkor egymás alatt fogjuk látni a hullámformáikat. Ha egyszerre többet szeretnénk megnyitni a „Projekt / Audio importálása” menüponttal tudjuk ezt megtenni. Minden hangsáv mellett balra láthatunk egy panelt, melyen elnémíthatjuk az egyes sávokat, hangerőt és balanszot állíthatunk.

Audacity kk2.png


A képernyő bal felső sarkában található eszköztáron választhatunk, hogy mit szeretnénk csinálni. A bal felső kurzor ikonnal tudunk kijelölni részleteket a hangsávunkban, majd ezt törölhetjük (a del gomb lenyomásával), vagy kimásolhatjuk a vágólapra, majd máshova beilleszthetjük. Az alsó sorban található dupla nyíllal tudjuk időben eltolni az egyik sávot a többihez képest.

Audacity kk3.png


3. A kijelölt hangrészleteket különböző effektekkel módosíthatjuk. Az „Effekt” menüpontot kiválasztva rengeteg módosítási lehetőségünk van, pl. erősítés, hangmagasság-változtatás, lekeverés, felkeverés, megfordítás, sebesség, tempó megváltoztatása, visszhang, sercegés eltávolítás. Nagyon hasznos funkció, hogy a zajos állományok zajtartalmát is csökkenthetjük a „Zajszűrő effekt” használatával. Például, ha egy összevágott hanganyag végét szeretnénk lekeverni, jelöljük ki azt a tartományt, melyben szeretnénk csökkenteni a hangerőt és válasszuk az „Effekt / Lekeverés” menüpontot.

Audacity kk4.png


Miután elkészítettük hangfájlunkat, a „Fájl / Exportálás MP3-ként, vagy Exportálás WAV-ként” menüponttal tudjuk elmenteni a kívánt formátumba. Lehetőségünk van csak egy adott kijelölt részlet elmentésére is, ez esetben mentés előtt jelöljük ki hanganyagunk menteni kívánt részét.

[[Image:]]

warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben.

A leírást Kertész Attila készítette.

Oldal értékelése

Aktuális felhasználó értékelése: 100/100 (3 szavazat)
 Az értékeléshez a JavaScript futtatást engedélyezni kell
A lap eredeti címe: „http://szasza.elte.hu/index.php/Audacity
Audacity-tényekRDF hírcsatorna
A program nyelvemagyar  +, és angol  +
Alkalmazás neveAudacity  +
CímkékHangszerkesztés  +
Hivatalos weblaphttp://audacity.sourceforge.net/  +
Hozzáférésletölthető  +
Kulcskompetenciákdigitális kompetencia  +, és esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség  +
KépernyőképAudacity kk1.png  +, Audacity kk2.png  +, Audacity kk3.png  +, Audacity kk4.png  +, és warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben.
LicenszFreeware  +
LogóAudacity logo.png  +
Munkaformaegyéni  +, páros  +, csoport  +, és kooperatív  +
Nehézségi szinttöbb szint  +
Rövid leírásA program egy ingyenesen elérhető hangmanipuláló eszköz, mellyel különböző formátumú hangfelvételeinket vághatjuk, szerkeszthetjük.
Szöveges leírásAmennyiben mp3 kiterjesztésű fájlokat is s Amennyiben mp3 kiterjesztésű fájlokat is szeretnénk készíteni, installálnunk kell a LAME MP3 Encoder Library kiterjesztést is, amelyet a http://download.chip.eu/hu/LAME-3.97_79776.html oldalról tölthetünk le. (Letöltés után ki kell csomagolni és az Audacityt elindítva a „Szerkesztés / Beállítások” menüpontban a „Fájlformátumok” fülön meg kell adnunk a „lame_enc.dll” fájl elérési útvonalát.) a „lame_enc.dll” fájl elérési útvonalát.), Első lépésként nyissunk meg egy hangfájlt Első lépésként nyissunk meg egy hangfájlt a „Fájl / Megnyitás” menüpont alatt. Ekkor láthatóvá válik az állomány hullámformája. Ha több hangállományt szeretnénk összevágni, lehetőségünk van egyszerre többet megnyitni, ilyenkor egymás alatt fogjuk látni a hullámformáikat. Ha egyszerre többet szeretnénk megnyitni a „Projekt / Audio importálása” menüponttal tudjuk ezt megtenni.

Minden hangsáv mellett balra láthatunk egy panelt, melyen elnémíthatjuk az egyes sávokat, hangerőt és balanszot állíthatunk. ávokat, hangerőt és balanszot állíthatunk., A képernyő bal felső sarkában található es A képernyő bal felső sarkában található eszköztáron választhatunk, hogy mit szeretnénk csinálni. A bal felső kurzor ikonnal tudunk kijelölni részleteket a hangsávunkban, majd ezt törölhetjük (a del gomb lenyomásával), vagy kimásolhatjuk a vágólapra, majd máshova beilleszthetjük. Az alsó sorban található dupla nyíllal tudjuk időben eltolni az egyik sávot a többihez képest. eltolni az egyik sávot a többihez képest., 3. A kijelölt hangrészleteket különböző ef 3. A kijelölt hangrészleteket különböző effektekkel módosíthatjuk. Az „Effekt” menüpontot kiválasztva rengeteg módosítási lehetőségünk van, pl. erősítés, hangmagasság-változtatás, lekeverés, felkeverés, megfordítás, sebesség, tempó megváltoztatása, visszhang, sercegés eltávolítás. Nagyon hasznos funkció, hogy a zajos állományok zajtartalmát is csökkenthetjük a „Zajszűrő effekt” használatával.

Például, ha egy összevágott hanganyag végét szeretnénk lekeverni, jelöljük ki azt a tartományt, melyben szeretnénk csökkenteni a hangerőt és válasszuk az „Effekt / Lekeverés” menüpontot.
asszuk az „Effekt / Lekeverés” menüpontot., és Miután elkészítettük hangfájlunkat, a „Fáj Miután elkészítettük hangfájlunkat, a „Fájl / Exportálás MP3-ként, vagy Exportálás WAV-ként” menüponttal tudjuk elmenteni a kívánt formátumba. Lehetőségünk van csak egy adott kijelölt részlet elmentésére is, ez esetben mentés előtt jelöljük ki hanganyagunk menteni kívánt részét. jük ki hanganyagunk menteni kívánt részét.
Témakörének-zene  +, informatika  +, és természettudomány  +
Verziószám1.3.11  +
Életkor12-14  +, 14+  +, 14-16  +, 16-18  +, és 18+  +