utolsó módosítás ideje:2016. május 4. 05:08 ••• 8 226 megtekintés

Socrative

A szasza wikiből

Alkalmazás neve Socrative
Logó Logo socrative.jpg
Verziószám
Kiadás éve
Licensz Public domain
A program nyelve angol
Rövid leírás A Socrative egy olyan kérdőív készítő alkalmazás, amely kitöltése során a válaszolók valós idejű visszajelzést kaphatnak az eredményükről.
Hivatalos weblap http://socrative.com/
Életkor 6+
Témakör matematika, irodalom, környezetismeret, földrajz, biológia, életviteli ismeretek, ének-zene, történelem, informatika, kémia, természettudomány, nyelv
Címkék socrative, kérdőív
Hozzáférés online
Nehézségi szint több szint
Kulcskompetenciák anyanyelvi kommunikáció, idegen nyelvi kommunikáció, matematikai kompetencia, természettudományos kompetencia, digitális kompetencia, szociális és állampolgári kompetencia
Munkaforma egyéni, páros, csoport, kooperatív
Lehetséges alternatívák Redmenta, Plickers, Kahoot

Socrative

Alkalmazás részletes leírása


A Socrative egy olyan online akár android és iOs eszközökön is elérhető kérdőív készítő alkalmazás, amely kitöltése során a válaszolók valós idejű visszajelzést kaphatnak az eredményükről. Tanárként ingyenesen regisztrálni kell, hogy feladatokat készíthessünk. A gyerekeknek a kitöltéshez nem szükséges regisztrálniuk.

[[Image:]]

warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben.


Először nézzük a Tanári felületet. Miután bejelentkeztünk, az alábbi képen látható felület fogad minket.

Tanar.JPG


[[Szöveges leírás::A ,,Start a quiz" menüponttal tudjuk elindítani a már elkészült kérdőíveket. Ehhez a kitöltőknek csak a középen felül található szobaszámot kell tudniuk. A ,,Quick question" gombbal egy gyors kérdést tehetünk fel, amelyet nem tudunk előre elkészíteni. A ,,Space race"-en nem feltétlenül egy égi csata történik. A diákok csapatokba osztódnak (véletlenül szétszóródva vagy a diákok választanak), minden csoporthoz hozzárendelünk egy színes bábut: rakétát, medvét, biciklit, méhet, egyszarvút vagy űrhajót. A feladatsor kitöltése közben minden helyes választ adó csoport bábuja előrelép egyet, így játékosan követhetik az előrehaladásukat, ha a tanár kivetíti az eredményeket. A negyedik, ,,Exit ticket pontban egy óra végén gyors visszacsatolást kaphatunk a gyerektől. Sajnos a három kilépő kérdést nem lehet megváltoztatni, így angol nyelvűek. Az alábbiakat kell a gyerekeknek megválaszolniuk:

 • How well did you understand today’s material? (1 of 3) [Mennyire volt érthető a mai óra anyaga?]
 • What did you learn in today’s class? (2 of 3) [Mit tanultál ma?]
 • Please answer the teacher’s question. (3 of 3)[Válaszolj a tanárod kérdésére.]
Az első kérdés feleletválasztós, a másik kettő kifejtős.]]

Exit q.jpg


A ,,Manage Quizes" menüpontban szintén négy lehetőség van. A ,,Create Quiz" alatt készíthetünk feladatlapokat. A feladatok 3 típusúak lehetnek: Igaz-hamis, több közül kell kiválasztani a helyes megoldás(oka)t vagy rövid válasz. A kérdések szövegéhez képet is tölthetünk fel, viszont a válaszoknál erre nincs lehetőség. Minden kérdésnél beállíthatjuk melyik válasz a jó, sőt még magyarázó szöveget is adhatunk a visszajelzéshez. Az ,,Import Quiz" segítségével mások által készített feladatlapokat importálhatunk, így mi magunk is fel tudjuk használni, átalakítani. Ehhez csak a feladatsor egyedi azonosítóját kell tudnunk. Ugyanebben a menüpontban lehetőség van Excel-ből is importálni kérdéseket. Ehhez ad a Socrative egy sablont, egy template-et, amely megkönnyítheti a munkánkat, hiszen így internet nélkül, akár utazás közben is készíthetünk feladatokat. Ebben az esetben nincs lehetőség Igaz-hamis típusú kérdést feltenni. A ,,My Quizes" alatt láthatóak az általunk készített vagy felhasznált kérdőívek, a ,,Reports" gombra kattintva kilistázza az összes eddigi kitöltés eredményét.

Manage k.JPG


Kérdőív elindítása:
A Dashboard ,,Start a quiz" menüpontjában. Az elindítás előtt még néhány dolgot beállíthatunk:

 • Kérjen nevet az elején?
 • Véletlenszerű sorrend kérdéseknél
 • Véletlenszerű sorrend a válaszlehetőségeknél
 • A diákok kapjanak-e azonnali visszajelzést az eredményükről?
 • Tudjanak a diákok kérdést kihagyni?
 • A tanár irányítsa mikor jelenjen meg a következő kérdés?

A Quiz indítása után a diákok a Student Login helyen a feladatsor szobájának kódját beírva már tölthetik is ki a kérdőívet. Amint valaki válaszol egy kérdésre, annak az eredményét a tanár valós időben láthatja.

A kérdőív végeztével a tanár a ,,Finish" gombra kattintva tudja lezárni a kitöltést.

Ekkor az eredményeket le tudja menteni osztályszinten Excel táblázatként, vagy diákonként, esetleg feladatonként külön pdf-ben.

Rep.JPG

Oldal értékelése

Aktuális felhasználó értékelése: 100/100 (1 szavazat)
 Az értékeléshez a JavaScript futtatást engedélyezni kell
A lap eredeti címe: „http://szasza.elte.hu/index.php/Socrative
Socrative-tényekRDF hírcsatorna
A program nyelveangol  +
Alkalmazás neveSocrative  +
Címkéksocrative  +, és kérdőív  +
Hivatalos weblaphttp://socrative.com/  +
Hozzáférésonline  +
Kulcskompetenciákanyanyelvi kommunikáció  +, idegen nyelvi kommunikáció  +, matematikai kompetencia  +, természettudományos kompetencia  +, digitális kompetencia  +, és szociális és állampolgári kompetencia  +
Képernyőképwarning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben. , Tanar.JPG  +, Exit q.jpg  +, Manage k.JPG  +, és Rep.JPG  +
Lehetséges alternatívákRedmenta  +, Plickers  +, és Kahoot  +
LicenszPublic domain  +
LogóLogo socrative.jpg  +
Munkaformaegyéni  +, páros  +, csoport  +, és kooperatív  +
Nehézségi szinttöbb szint  +
Rövid leírásA Socrative egy olyan kérdőív készítő alkalmazás, amely kitöltése során a válaszolók valós idejű visszajelzést kaphatnak az eredményükről.
Szöveges leírásA Socrative egy olyan online akár android A Socrative egy olyan online akár android és iOs eszközökön is elérhető kérdőív készítő alkalmazás, amely kitöltése során a válaszolók valós idejű visszajelzést kaphatnak az eredményükről. Tanárként ingyenesen regisztrálni kell, hogy feladatokat készíthessünk. A gyerekeknek a kitöltéshez nem szükséges regisztrálniuk. kitöltéshez nem szükséges regisztrálniuk., Először nézzük a Tanári felületet. Miután bejelentkeztünk, az alábbi képen látható felület fogad minket., A ,,Manage Quizes" menüpontban szintén nég A ,,Manage Quizes" menüpontban szintén négy lehetőség van. A ,,Create Quiz" alatt készíthetünk feladatlapokat. A feladatok 3 típusúak lehetnek: Igaz-hamis, több közül kell kiválasztani a helyes megoldás(oka)t vagy rövid válasz. A kérdések szövegéhez képet is tölthetünk fel, viszont a válaszoknál erre nincs lehetőség. Minden kérdésnél beállíthatjuk melyik válasz a jó, sőt még magyarázó szöveget is adhatunk a visszajelzéshez.

Az ,,Import Quiz" segítségével mások által készített feladatlapokat importálhatunk, így mi magunk is fel tudjuk használni, átalakítani. Ehhez csak a feladatsor egyedi azonosítóját kell tudnunk. Ugyanebben a menüpontban lehetőség van Excel-ből is importálni kérdéseket. Ehhez ad a Socrative egy sablont, egy template-et, amely megkönnyítheti a munkánkat, hiszen így internet nélkül, akár utazás közben is készíthetünk feladatokat. Ebben az esetben nincs lehetőség Igaz-hamis típusú kérdést feltenni.

A ,,My Quizes" alatt láthatóak az általunk készített vagy felhasznált kérdőívek, a ,,Reports" gombra kattintva kilistázza az összes eddigi kitöltés eredményét. ázza az összes eddigi kitöltés eredményét., és Kérdőív elindítása:
A Dashbo Kérdőív elindítása:
A Dashboard ,,Start a quiz" menüpontjában. Az elindítás előtt még néhány dolgot beállíthatunk:

 • Kérjen nevet az elején?
 • Véletlenszerű sorrend kérdéseknél
 • Véletlenszerű sorrend a válaszlehetőségeknél
 • A diákok kapjanak-e azonnali visszajelzést az eredményükről?
 • Tudjanak a diákok kérdést kihagyni?
 • A tanár irányítsa mikor jelenjen meg a következő kérdés?

A Quiz indítása után a diákok a Student Login helyen a feladatsor szobájának kódját beírva már tölthetik is ki a kérdőívet. Amint valaki válaszol egy kérdésre, annak az eredményét a tanár valós időben láthatja.

A kérdőív végeztével a tanár a ,,Finish" gombra kattintva tudja lezárni a kitöltést.

Ekkor az eredményeket le tudja menteni osztályszinten Excel táblázatként, vagy diákonként, esetleg feladatonként külön pdf-ben.
ként, esetleg feladatonként külön pdf-ben.
Témakörmatematika  +, irodalom  +, környezetismeret  +, földrajz  +, biológia  +, életviteli ismeretek  +, ének-zene  +, történelem  +, informatika  +, kémia  +, természettudomány  +, és nyelv  +
Életkor6+  +