utolsó módosítás ideje:2012. október 22. 21:48 ••• 11 300 megtekintés

Windows Live Movie Maker

A szasza wikiből

Alkalmazás neve Windows Live Movie Maker
Logó LogoMVM.jpg
Verziószám 2011-es verziószám (15.4.3538.0513)
Kiadás éve 2011
Licensz Freeware
A program nyelve magyar, egyéb
Rövid leírás A Windows Live Movie Maker a Windows Movie Maker ingyenes videószerkesztő Windows 7-re bővített verziója, a Windows 7 óta már nincs beépítve a Windowsokba. A Windows Live Essentials programcsomag része. A program felépítése logikus, használata nagyon hamar elsajátítható.

Egyszerűen kezelhető, magyar nyelvű program, segítségével filmekből, hangokból, fényképekből készíthetünk látványos videókat (angol nevén slideshowt), áttűnésekkel, hatásokkal (effekt). A videókat vághatjuk, nagyíthatjuk, összeilleszthetjük.Az elkészült videókat, fotóvetítéseket közzétehetjük a programból a YouTube-on, vagy felírhatjuk DVD-re.

Hivatalos weblap http://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/downloads/get-movie-maker
Életkor 10-12, bármely korosztály
Témakör irodalom, környezetismeret, földrajz, biológia, ének-zene, történelem, kémia, természettudomány, nyelv
Címkék
Hozzáférés letölthető
Nehézségi szint közepes
Kulcskompetenciák digitális kompetencia, esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség
Munkaforma egyéni, csoport
Lehetséges alternatívák

Windows Live Movie Maker

Alkalmazás részletes leírása


A program elindítása Letöltés, telepítés után a program elindulásakor egy hasonló ablakot fogunk kapni. A felső sáv a menü, a legújabb Microsoft programok stílusában. Az ablak többi része a timeline, ahol maga a videóvágás zajlik.

Kezdés.png


A fényképek, videók betöltése Célszerű egy helyre gyűjteni azokat a fotókat, videókat melyekkel dolgozni szeretnénk. Kattintsunk rá a Videók és fényképek hozzáadása menüpontra, és máris megnyílik az az ablak, amelyben megkereshetjük a fotókat tartalmazó mappánkat. Ebből akár egyesével is betölthetjük a képeket, de sokkal időkímélőbb módszer, ha a SHIFT gombot folyamatosan nyomva tartva szép sorban a fotókra kattintunk (mindet kijelöljük), és egyszerre betöltjük őket. (A kattintgatás helyett a SHIFT+jobbra nyíl is ugyanezt eredményezi.)

Video.png


1. A fotók sorba helyezése Kiválasztott fotóinkat máris láthatjuk a jobboldali szerkesztőablakban. Ám gyakran nem abban a sorrendben vannak, amelyben mi szeretnénk bemutatni őket. Az átrendezés nagyon egyszerűen a fogd és húzd módszerrel történik, vagyis ráállunk az áthelyezendő képre, és a bal egérgombot lenyomva átvonszoljuk oda, ahol látni szeretnénk (két másik kép közé természetesen). Ilyenkor az éppen aktuális kép megjelenik a baloldali előnézeti ablakban is.

Rendez1.png


2. Dobjuk fel a diavetítést némi extrával! A program előre gyártott témákat biztosít nekünk, amelyekkel alig van valami teendőnk. A felső rész közepén látható négy színes négyzet alakú képecske, alattuk az "Automatikus filmkészítési témák" felirattal. Válasszunk ki egyet és menjünk fölé az egérmutatóval. Rá se kell rákattintani, a baloldali előnézeti ablak máris elkezdi bemutatni, hogy fog kinézni a videónk! Egyes fotóink alatt kis szövegablak jelenik meg: ez mutatja, hogy ide később bármilyen szöveget beírhatunk, ha akarunk. Ha eldöntöttük, hogy melyik a legszimpatikusabb, kattintsunk rá a kiválasztottra. Ha nem tetszik, később kicserélhetjük! A téma nemcsak a feliratokra van hatással. Szabályozza azt is, hogy milyen átmenetek legyenek a képek között, és hogy az egyes képek milyen animációkat kapjanak.

Extra.png


3. Zene hozzáadása Ha a témát kiválasztottuk, máris felugrik a kérdés: Még nem vett fel zenét. Fel kíván most venni egy dalt?

Zenem.png


Természetesen azt szeretnénk, ha a zene éppen addig szólna, amíg a diavetítés tart. Szerencsére ezt is elintézi nekünk a program. Ehhez először a felső menüsorban a Projekt feliratra kell kattintanunk. Ekkor rögtön megváltozik a képernyőnk, és a felső sorokban új lehetőségek bukkannak elő. Ilyen pl. az Igazítás a zenéhez, amire ha rákattintunk, akkor a vetítés annyi ideig megy majd, ameddig a kiválasztott zeneszámunk tart. Ez persze akkor lesz igazán eredményes, ha a képeink száma és a zene hossza egyensúlyban van. Ha kevés képhez hosszú zenét választunk, akkor nagyon hosszú lesz az egy képre jutó idő, vagyis lassú, vontatott lesz a vetítés. Túl sok képnél pedig ideges, kapkodó lesz a látvány: alig bukkan fel egy kép, már következik is a másik.

Zene1.png


4. Feliratok készítése A képek alatti feliratsáv még némi munkát ad nekünk. Sorban csak rá kell kattintani a feliratsáv területeire, és fölülírni az ott lévő szöveget valami sajáttal. Ha úgy érezzük, hogy az adott helyen nincs szükségünk szövegre, álljunk fölé, majd jobb egérgomb, és a felugró menüből válasszuk az eltávolítás menüpontot (vagy Delete). A szöveg szerkesztése nem a szövegsávban történik, hanem az előnézeti ablakban. Ilyenkor megint csak egy új menüpontba kerülünk (a fölső sorokban megjelenik a "Szöveghez tartozó eszközök" felirat, és alatta a "Formátum" menü jelzése), amelyben a leglényegesebb számunkra most az, hogy kiválaszthatjuk a betűtípust, a betűk nagyságát, sőt a "Szöveg időtartama" résznél még azt is, hogy a felirat hány másodpercig legyen látható.

Szöveg.png


5. A film mentése Ha mindezzel készen vagyunk, akkor már csak le kell mentenünk a kész videót. Kattintsunk újra a Kezdőlap menüpontra, hogy visszakapjuk a legelső képernyőnket. A képernyő jobb felső sarkában megjelenik egy Film mentése felirat. Ha rákattintunk a szöveg melletti lefelé mutató kis háromszögre akkor több lehetőséget is kapunk: el kell döntenünk, hogy számítógépes megjelenítéshez szánjuk a filmünket, DVD-re szeretnénk majd kiírni, esetleg nagy felbontásban szeretnénk lementeni. Bármit is választunk, a végeredmény egy wmv (Windows Movie) kiterjesztésű fájl lesz. Ezt a fájlformátumot minden videófeldolgozó, lemezíró, stb program ismeri és kezeli. Ezzel a slideswhownk már készen is van! Ha nincs időnk végig elkészíteni a videónkat, természetesen lehetőségünk van arra is, hogy a munkát félbehagyjuk és lementsük az éppen aktuális állapotában. Ehhez csak kattintsunk rá a "Kezdőlap"-tól balra lévő kis ikonra, ami leginkább egy kinyitott könyvre hasonlít. A felbukkanó menüből válasszuk a "Projekt mentése" menüpontot. Legközelebb a "Projekt megnyitása" segítségével megnyithatjuk.

[[Image:]]

warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben.


A legfelső sorban egy menürendszer látható, amelynek első eleme egy lenyíló menü. Emellett a Kezdőlap - Animációk - Vizuális hatások - Projekt - Nézet - Szerkesztés – Beállítások menüpontok találhatók.

WinLiveMovieMaker-home.jpg


KEZDŐLAP Ennél a menüpontnál található néhány olyan lehetőség, amelyekről még nem volt szó. Ilyen például a szövegek beszúrása. Az automatikus téma kiválasztásakor ugyan felkínál nekünk a program néhány szövegbeírási lehetőségeket, itt azonban arra is lehetőségünk van, hogy bármelyik képünkhöz feliratot helyezzünk el. Három kis ikon is található a Pillanatfelvétel mellett, amelyek erre szolgálnak. A szövegdoboz beszúrása előtt álljunk rá arra a képre, amelynél a feliratot akarjuk elhelyezni, majd kattintsunk rá valamelyik kis ikonra. Mindegyik más-más jellegű szövegdobozt varázsol elő, de szinte mindegy, hogy melyiket használjuk, mert később tetszés szerint átalakíthatjuk és pozícionálhatjuk a szöveget. Ebben a menüpontban lehetőségünk van még webkamera képét felvenni, képet elforgatni, stb - a feliratok magukért beszélnek. Itt oszthatjuk meg a kész produktumot bizonyos portálokkal (pl.: YouTube, Facebook), de ehhez először be kell jelentkezni a Windows Live rendszerbe.

Web.png


ANIMÁCIÓK Ez a menüpont már sokkal több érdekességet takar. Alapvetően két különböző dolgot állíthatunk be vele: az egyes képek közötti átmenet módját ("Átmenet"), és magának a képnek az animációját ("Pásztázás és zoom"). Ezek olyan elemei a diavetítésünknek, amelyek alapvetően határozzák meg a látványt, érdemes kísérletezgetni velük egy kicsit!

WinLiveMovieMaker-animations.jpg


VIZUÁLIS HATÁSOK A képekhez speciális effekteket rendelhetünk (fekete-fehér, szépia és még sok más). Kiválasztásuk és kezelésük megegyezik az animációkéval.

WinLiveMovieMaker-visualeffects.jpg


PROJEKT Ezzel a menüvel is találkoztunk már a zene igazításával kapcsolatban. Ezen kívül a zene hangerejét (ill. a zene és a videó hangerejének viszonyát) és a diavetítésünk képarányát határozhatjuk meg (4:3 vagy 16:9).

WinLiveMovieMaker-project.jpg


NÉZET A lehetőségek magukért beszélnek: alapvetően a szerkesztés közbeni nézetek beállítását szabályozhatjuk.

WinLiveMovieMaker-view.jpg


SZERKESZTÉS Felerősítés-elhalkítás - ez csak akkor válik aktívvá, ha duplán rákattintunk a zenesáv zöld területére. A Felerősítés segítségével beúsztathatjuk a zenét a videó elején. Az Elhalkítás arra szolgál, hogy ha a zene hosszabb, mint a diavetítés, akkor az utolsó képeknél lehalkíthassuk (kiúsztassuk) a zenét. Időtartam - az egyik legfontosabb paraméter! Itt határozhatjuk meg minden kép vetítésének hosszát. Ha egy képre rákattintunk, akkor megadhatjuk, hogy hány másodpercig legyen látható. De kijelölhetjük akár az összes képet is, és akkor a beállítás minden képre érvényes lesz! Háttérszín - azoknál a képkockáknál működik, ahol nincs fénykép, csak felirat. A képkockára rákattintva aktívvá válik a menüpont, és meghatározhatjuk a szöveg mögötti háttér színét.

WinLiveMovieMaker-musictools-options.jpg


BEÁLLÍTÁSOK Új lehetőség a Kettéosztás, ami a zenesáv szétvágására szolgál. Vigyük a kurzort a zenesáv valamelyik pontjára, majd kattintsunk a Kettéosztásra. Látható, hogy a folyamatos zenesáv két részre válik. Ezeket külön erősíthetjük és halkíthatjuk vagy bármelyiket ki is törölhetjük, és más zenét helyezhetünk a helyére. A Beállításoknál található kezdési és végpontbeállítások is az egyes zenei részek beállítására szolgálnak.

[[Image:]]

warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben.

Oldal értékelése

Aktuális felhasználó értékelése: 96/100 (21 szavazat)
 Az értékeléshez a JavaScript futtatást engedélyezni kell
Windows Live Movie Maker-tényekRDF hírcsatorna
A program nyelvemagyar  +, és egyéb  +
Alkalmazás neveWindows Live Movie Maker  +
Hivatalos weblaphttp://windows.microsoft.com/hu-HU/windows/downloads/get-movie-maker  +
Hozzáférésletölthető  +
Kiadás éve2011  +
Kulcskompetenciákdigitális kompetencia  +, és esztétikai-művészeti tudatosság és kifejezőképesség  +
KépernyőképKezdés.png  +, Video.png  +, Rendez1.png  +, Extra.png  +, Zenem.png  +, Zene1.png  +, Szöveg.png  +, warning.pngA(z) „Image:” nem használható lap neveként ebben a wikiben. , WinLiveMovieMaker-home.jpg  +, Web.png  +, WinLiveMovieMaker-animations.jpg  +, WinLiveMovieMaker-visualeffects.jpg  +, WinLiveMovieMaker-project.jpg  +, WinLiveMovieMaker-view.jpg  +, és WinLiveMovieMaker-musictools-options.jpg  +
LicenszFreeware  +
LogóLogoMVM.jpg  +
Munkaformaegyéni  +, és csoport  +
Nehézségi szintközepes  +
Rövid leírásA Windows Live Movie Maker a Windows Movie A Windows Live Movie Maker a Windows Movie Maker ingyenes videószerkesztő Windows 7-re bővített verziója, a Windows 7 óta már nincs beépítve a Windowsokba. A Windows Live Essentials programcsomag része. A program felépítése logikus, használata nagyon hamar elsajátítható. Egyszerűen kezelhető, magyar nyelvű program, segítségével filmekből, hangokból, fényképekből készíthetünk látványos videókat (angol nevén slideshowt), áttűnésekkel, hatásokkal (effekt). A videókat vághatjuk, nagyíthatjuk, összeilleszthetjük.Az elkészült videókat, fotóvetítéseket közzétehetjük a programból a YouTube-on, vagy felírhatjuk DVD-re. ból a YouTube-on, vagy felírhatjuk DVD-re.
Szöveges leírásA program elindítása

Letöltés, telepítés után a program elindulásakor egy hasonló ablakot fogunk kapni. A felső sáv a menü, a legújabb Microsoft programok stílusában. Az ablak többi része a timeline, ahol maga a videóvágás zajlik., A fényképek, videók betöltése Célsze A fényképek, videók betöltése Célszerű egy helyre gyűjteni azokat a fotókat, videókat melyekkel dolgozni szeretnénk. Kattintsunk rá a Videók és fényképek hozzáadása menüpontra, és máris megnyílik az az ablak, amelyben megkereshetjük a fotókat tartalmazó mappánkat. Ebből akár egyesével is betölthetjük a képeket, de sokkal időkímélőbb módszer, ha a SHIFT gombot folyamatosan nyomva tartva szép sorban a fotókra kattintunk (mindet kijelöljük), és egyszerre betöltjük őket. (A kattintgatás helyett a SHIFT+jobbra nyíl is ugyanezt eredményezi.) HIFT+jobbra nyíl is ugyanezt eredményezi.), 1. A fotók sorba helyezése Kiválasz 1. A fotók sorba helyezése Kiválasztott fotóinkat máris láthatjuk a jobboldali szerkesztőablakban. Ám gyakran nem abban a sorrendben vannak, amelyben mi szeretnénk bemutatni őket. Az átrendezés nagyon egyszerűen a fogd és húzd módszerrel történik, vagyis ráállunk az áthelyezendő képre, és a bal egérgombot lenyomva átvonszoljuk oda, ahol látni szeretnénk (két másik kép közé természetesen). Ilyenkor az éppen aktuális kép megjelenik a baloldali előnézeti ablakban is. jelenik a baloldali előnézeti ablakban is., 2. Dobjuk fel a diavetítést némi extráv 2. Dobjuk fel a diavetítést némi extrával! A program előre gyártott témákat biztosít nekünk, amelyekkel alig van valami teendőnk. A felső rész közepén látható négy színes négyzet alakú képecske, alattuk az "Automatikus filmkészítési témák" felirattal. Válasszunk ki egyet és menjünk fölé az egérmutatóval. Rá se kell rákattintani, a baloldali előnézeti ablak máris elkezdi bemutatni, hogy fog kinézni a videónk! Egyes fotóink alatt kis szövegablak jelenik meg: ez mutatja, hogy ide később bármilyen szöveget beírhatunk, ha akarunk. Ha eldöntöttük, hogy melyik a legszimpatikusabb, kattintsunk rá a kiválasztottra. Ha nem tetszik, később kicserélhetjük! A téma nemcsak a feliratokra van hatással. Szabályozza azt is, hogy milyen átmenetek legyenek a képek között, és hogy az egyes képek milyen animációkat kapjanak. z egyes képek milyen animációkat kapjanak., 3. Zene hozzáadása Ha a témát kiválasztottuk, máris felugrik a kérdés: Még nem vett fel zenét. Fel kíván most venni egy dalt?, Természetesen azt szeretnénk, ha a zene ép Természetesen azt szeretnénk, ha a zene éppen addig szólna, amíg a diavetítés tart. Szerencsére ezt is elintézi nekünk a program. Ehhez először a felső menüsorban a Projekt feliratra kell kattintanunk. Ekkor rögtön megváltozik a képernyőnk, és a felső sorokban új lehetőségek bukkannak elő. Ilyen pl. az Igazítás a zenéhez, amire ha rákattintunk, akkor a vetítés annyi ideig megy majd, ameddig a kiválasztott zeneszámunk tart. Ez persze akkor lesz igazán eredményes, ha a képeink száma és a zene hossza egyensúlyban van. Ha kevés képhez hosszú zenét választunk, akkor nagyon hosszú lesz az egy képre jutó idő, vagyis lassú, vontatott lesz a vetítés. Túl sok képnél pedig ideges, kapkodó lesz a látvány: alig bukkan fel egy kép, már következik is a másik. an fel egy kép, már következik is a másik., 4. Feliratok készítése A képek alatt 4. Feliratok készítése A képek alatti feliratsáv még némi munkát ad nekünk. Sorban csak rá kell kattintani a feliratsáv területeire, és fölülírni az ott lévő szöveget valami sajáttal. Ha úgy érezzük, hogy az adott helyen nincs szükségünk szövegre, álljunk fölé, majd jobb egérgomb, és a felugró menüből válasszuk az eltávolítás menüpontot (vagy Delete). A szöveg szerkesztése nem a szövegsávban történik, hanem az előnézeti ablakban. Ilyenkor megint csak egy új menüpontba kerülünk (a fölső sorokban megjelenik a "Szöveghez tartozó eszközök" felirat, és alatta a "Formátum" menü jelzése), amelyben a leglényegesebb számunkra most az, hogy kiválaszthatjuk a betűtípust, a betűk nagyságát, sőt a "Szöveg időtartama" résznél még azt is, hogy a felirat hány másodpercig legyen látható. a felirat hány másodpercig legyen látható., 5. A film mentése Ha mindezzel késze 5. A film mentése Ha mindezzel készen vagyunk, akkor már csak le kell mentenünk a kész videót. Kattintsunk újra a Kezdőlap menüpontra, hogy visszakapjuk a legelső képernyőnket. A képernyő jobb felső sarkában megjelenik egy Film mentése felirat. Ha rákattintunk a szöveg melletti lefelé mutató kis háromszögre akkor több lehetőséget is kapunk: el kell döntenünk, hogy számítógépes megjelenítéshez szánjuk a filmünket, DVD-re szeretnénk majd kiírni, esetleg nagy felbontásban szeretnénk lementeni. Bármit is választunk, a végeredmény egy wmv (Windows Movie) kiterjesztésű fájl lesz. Ezt a fájlformátumot minden videófeldolgozó, lemezíró, stb program ismeri és kezeli. Ezzel a slideswhownk már készen is van! Ha nincs időnk végig elkészíteni a videónkat, természetesen lehetőségünk van arra is, hogy a munkát félbehagyjuk és lementsük az éppen aktuális állapotában. Ehhez csak kattintsunk rá a "Kezdőlap"-tól balra lévő kis ikonra, ami leginkább egy kinyitott könyvre hasonlít. A felbukkanó menüből válasszuk a "Projekt mentése" menüpontot. Legközelebb a "Projekt megnyitása" segítségével megnyithatjuk. kt megnyitása" segítségével megnyithatjuk., A legfelső sorban egy menürendszer látható, amelynek első eleme egy lenyíló menü. Emellett a Kezdőlap - Animációk - Vizuális hatások - Projekt - Nézet - Szerkesztés – Beállítások menüpontok találhatók., KEZDŐLAP Ennél a menüpontnál találha KEZDŐLAP Ennél a menüpontnál található néhány olyan lehetőség, amelyekről még nem volt szó. Ilyen például a szövegek beszúrása. Az automatikus téma kiválasztásakor ugyan felkínál nekünk a program néhány szövegbeírási lehetőségeket, itt azonban arra is lehetőségünk van, hogy bármelyik képünkhöz feliratot helyezzünk el.

Három kis ikon is található a Pillanatfelvétel mellett, amelyek erre szolgálnak. A szövegdoboz beszúrása előtt álljunk rá arra a képre, amelynél a feliratot akarjuk elhelyezni, majd kattintsunk rá valamelyik kis ikonra. Mindegyik más-más jellegű szövegdobozt varázsol elő, de szinte mindegy, hogy melyiket használjuk, mert később tetszés szerint átalakíthatjuk és pozícionálhatjuk a szöveget. Ebben a menüpontban lehetőségünk van még webkamera képét felvenni, képet elforgatni, stb - a feliratok magukért beszélnek. Itt oszthatjuk meg a kész produktumot bizonyos portálokkal (pl.: YouTube, Facebook), de ehhez először be kell jelentkezni a Windows Live rendszerbe. ell jelentkezni a Windows Live rendszerbe., ANIMÁCIÓK Ez a menüpont már sokkal ANIMÁCIÓK Ez a menüpont már sokkal több érdekességet takar. Alapvetően két különböző dolgot állíthatunk be vele: az egyes képek közötti átmenet módját ("Átmenet"), és magának a képnek az animációját ("Pásztázás és zoom"). Ezek olyan elemei a diavetítésünknek, amelyek alapvetően határozzák meg a látványt, érdemes kísérletezgetni velük egy kicsit! érdemes kísérletezgetni velük egy kicsit!, VIZUÁLIS HATÁSOK A képekhez speciális effekteket rendelhetünk (fekete-fehér, szépia és még sok más). Kiválasztásuk és kezelésük megegyezik az animációkéval., PROJEKT Ezzel a menüvel is találkoztunk már a zene igazításával kapcsolatban. Ezen kívül a zene hangerejét (ill. a zene és a videó hangerejének viszonyát) és a diavetítésünk képarányát határozhatjuk meg (4:3 vagy 16:9)., NÉZET A lehetőségek magukért beszélnek: alapvetően a szerkesztés közbeni nézetek beállítását szabályozhatjuk., SZERKESZTÉS Felerősítés-elhalkítás - SZERKESZTÉS Felerősítés-elhalkítás - ez csak akkor válik aktívvá, ha duplán rákattintunk a zenesáv zöld területére. A Felerősítés segítségével beúsztathatjuk a zenét a videó elején. Az Elhalkítás arra szolgál, hogy ha a zene hosszabb, mint a diavetítés, akkor az utolsó képeknél lehalkíthassuk (kiúsztassuk) a zenét.

Időtartam - az egyik legfontosabb paraméter! Itt határozhatjuk meg minden kép vetítésének hosszát. Ha egy képre rákattintunk, akkor megadhatjuk, hogy hány másodpercig legyen látható. De kijelölhetjük akár az összes képet is, és akkor a beállítás minden képre érvényes lesz! Háttérszín - azoknál a képkockáknál működik, ahol nincs fénykép, csak felirat. A képkockára rákattintva aktívvá válik a menüpont, és meghatározhatjuk a szöveg mögötti háttér színét. ározhatjuk a szöveg mögötti háttér színét., és BEÁLLÍTÁSOK Új lehetőség a Kettéoszt BEÁLLÍTÁSOK Új lehetőség a Kettéosztás, ami a zenesáv szétvágására szolgál. Vigyük a kurzort a zenesáv valamelyik pontjára, majd kattintsunk a Kettéosztásra. Látható, hogy a folyamatos zenesáv két részre válik. Ezeket külön erősíthetjük és halkíthatjuk vagy bármelyiket ki is törölhetjük, és más zenét helyezhetünk a helyére.

A Beállításoknál található kezdési és végpontbeállítások is az egyes zenei részek beállítására szolgálnak. gyes zenei részek beállítására szolgálnak.
Témakörirodalom  +, környezetismeret  +, földrajz  +, biológia  +, ének-zene  +, történelem  +, kémia  +, természettudomány  +, és nyelv  +
Verziószám2011-es verziószám (15.4.3538.0513)  +
Életkor10-12  +, és bármely korosztály  +